12 June 2011

at last!



selamat semua!...
bila balik ke Shah Alam semula, bagi menjalankan beberapa tugas dunia,
rasa susah sgt nak tinggalkan famili kat ipoh...
with all the children playing around...
i'm gonna miss their laughter and cry...
papepun..org ckp: "hidup mesti diteruskan"...

sampai di Shah Alam, masih berkesempatan untuk menonton AF9...


Akademi Fantasia yang terakhir ini menampilkan 4 calon juara
1. Fina
2. Lena
3. Hazama
4. Azri

dan seperti yg dijangka, Hazama telah dipilih oleh pengundi sebagai juara terakhir...
tahniah Hazama, pengalaman bersama Meet Uncle Hussein sgt membantu anda!
secara jujurnya aku mengaku bahawa aku bukanlah 'kipas-susah-mati' AF..
tapi, aku still ikut gak la a few updates about AF nie..
siape yg menang...
siapa juri...
siapa yang kalah...
siapa tenaga pengajarnya...
dan mcm2 lagi...

kalau tidak silap, sewaktu sebelum AF yg pertama dahulu, byk spekulasi yg timbul...
bukannya tentang siapa pengetua AF sahaja...
bahkan yg lebih penting adalah dari segi kewajaran program realiti seperti itu diterbitkan...
ada yg mengatakan bahawa ia meniru budaya barat,...
dan yg lebih menjadi perbualan hangat pada masa itu adalah mengenai pergaulan bebas antara pelajar2 AF dan juga termasuklah cikgu2 AF...
berpegang dan berpeluk sesuka hati bagaikan adik beradik kandung...
memang ini bukan bidang aku untuk berkata lebih mengenainya...
dan rasanya tidak perlulah aku nak mengungkit lagi kerana AF telah pun sampai ke penghujungnya...
sekurang-kurangnya, tiada lagi "AFundi ke 32999!"

walaupun AF telah berakhir, namun, gejala sosial dalam kalangan masyarakat Malaysia terutama orang Melayu Islam sgt2 membimbangkan...
walaupun kita sentiasa menganggap perubahan waktu dan zaman yg mengajak kita bagi melakukan perubahan dan berfikir dengan lebih terbuka..
tp hukum agama tetap melarang persentuhan antara bukan muhrim...
seharusnya walaupun berlapik dengan baju atau kain alas, tetapi ia tetap tidak seharunya berlaku...
masalah menjadi lebih rumit bila semua orang mengambil ringan terhadap perkara yg berlaku..
semua mengatakan ia adalah lumrah dunia...dan menerimanya seperti ia bukanlah perkara yg berdosa untuk dilakukan...

seharusnya, bagi yang berkuasa (seperti ketua, ibu bapa, guru, dsb) bolehlah menegur dgn menggunakan kuasa mereka (bukan bermaksud seperti kuasa ultraman tu!)..
sebagai contoh, memukul, merotan, mencubit atau apa2 sahaja yg sesuai dan tidak keterlaluan..
ataupun, bolehlah menegur dgn lidah( bermaksud lisan la!..bukan pukul guna lidah ye!..)..dengan cara memberi teguran yg berhikmah...
atau yg terakhir, adalah dengan menegur dengan hati, tetapi itulah selemah-lemah iman...
aku akui memang iman aku sgt lemah...
tapi walau bagaimanapun, cubalah kita sedaya upaya mengelak diri kita daripada membuat perkara tersebut kerana ia boleh membawa kepada kemungkaran yg lebih teruk..seperti zina dan sebagainya....
wah..dah mcm ustaz pulak!..
dan orang yg ditegur mestilah menerima teguran sebagai satu yg positif dan memperbaiki kesalahan diri...
apabila kita ditegur atas kesalahan kita bermakna kita disayangi olehnya...
mak takkan pukul kita jika beliau tidak sayangkan kita...
BETUL TAK??!!...

so kepada semua, let's change the world for a better future...
sebelum tu, aku tinggalkan korg semua dengan one of my faveret stage performances by Meet Uncle Hussein feat Hazama..music arrangement die sgt unik dan kreatif...cooll!!


video

p/s: saya sayang famili saya!!..

No comments:

Post a Comment